Obrátil sa počas stavby Krista Spasiteľa v Riu de Janeiro

0
Hlavný staviteľ sochy nebol katolík, ale celý jeho život sa zmenil po príhode počas stavby. Inaugurácia sochy Krista Spasiteľa v Rio de Janeiro sa konala 12. októbra 1931. Socha je umiestnená na 700 metrov vysokom pahorku Corcovado, jej výška je 30 metrov a podstavec pod ňou meria 8 metrov. Zobrazuje Krista s roztiahnutými rukami, akoby objímal mesto. Toto gesto malo vyjadrovať súcit a radosť z nezávislosti.

Myšlienka vytvoriť sochu sa zrodila v roku 1922, keď Brazília oslavovala 100.výročie nezávislosti. U Brazílčanov mala myšlienka úspech, začali sa organizovať zbierky pre získanie finančných príspevkov na sochu a o necelých 15 rokov bola ich idea naplnená.

Na vrchol pahorku vedie železnica postavená v roku 1885, ktorá končí 40 m pod sochou. Pod sochou sa nachádza terasa, z ktorej je krásny výhľad na centrum Ria de Janeira, pláže Copacabana, Ipanema, či Cukrovú Homoľu. Celá socha váži 1.145 ton.

Socha bola vyhlásená za jeden z nových siedmich divov sveta a jej dokončenie trvalo päť rokov. Projekt vytvoril poľsko-francúzsky sochár Paul Landowski a postavil ho brazílsky inžinier Heitor da Silva Costa v spolupráci s francúzskym inžinierom Albertom Caquotom. 

Hlavným staviteľom a dozorcom nad architektonickým projektom bol Heitor Levy. Počas rokov výstavby býval na vrchole Corcovado, aby pozorne sledoval prácu na stavbe pamätníka. 

Všetci hovorili, že dielo na Kristovi Vykupiteľovi dostalo veľa požehnania, pretože na stavbe neboli zaznamenané žiadne vážne nehody. Samotný stavebný majster Heitor Levy však počas práce na mieste takmer prišiel o život.


H. Levy spadol z lešenia a takmer spadol do priepasti. Webová stránka arcidiecézy Rio de Janeiro uvádza: „Projekt nemal pevnú pôdu na podporu lešenia, pretože základňa vrcholu má priemer iba 15 metrov, čo je menej ako polovica toho, čo je potrebné na pokrytie priestoru medzi končekmi prstov pamätníka.“ A z troch strán ho obklopujú útesy vysoké stovky stôp.

Strojník zakopol o lešenie a zachránili ho robotníci. Podelil sa o svoje spomienky na to, čo sa stalo: „Všade, všade okolo nás, pri našich nohách, priepasť. Pri najmenšej nepozornosti, pri najmenšom zlyhaní materiálu, jedno nesprávne priloženie nohy a bola to istá smrť, pád z útesu. Mohol som predvídať katastrofálny pád, ktorý sa nenaplnil iba vôľou Najvyššej Bytosti. Ale to všetko je minulosť, spomienky na prácu. Máme pred sebou obraz Krista, s jeho otvorenou náručou, aby prijal naše utrpenie a naše modlitby.“

H. Levy bol Žid, ale po nehode konvertoval na katolicizmus. Levy dokonca napísal mená členov svojej rodiny na zvitok a uchovával ho vo vnútornej časti srdca sochy Krista Spasiteľa, ktorá sa nachádza vo výške ôsmeho prístaviska.

Pamätník je mimochodom obrazom Najsvätejšieho Srdca Ježišovho. Práve z vrcholu kopca Corcovado, kde sa pamätník nachádza, sa 12. októbra 1931 s inauguráciou sochy uskutočnilo zasvätenie Brazílie Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu. 

Stručne povedané, obrátenie inžiniera je doslovným príkladom jedného zo sľubov Najsvätejšieho Srdca, ktoré hovorí: „Ľudia, ktorí šíria túto oddanosť, budú mať svoje meno navždy zapísané v mojom srdci.“


Masima
zdroj: wikipedia, aleteia

Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top