23 tajomstiev duchovného boja, ktoré Pán Ježiš zjavil svätej Faustíne

0
„Dcéra moja, chcem ťa poučiť o duchovnom boji“ (1760)

1. Nikdy sa nespoliehaj na seba, ale celkom sa odovzdaj do mojej vôle.
Dôvera je duchovná zbraň. Dôvera je súčasť štítu viery, ktorý svätý Pavol spomína v šiestej kapitole listu Efezanom: Božia výzbroj. Odovzdanie sa Božej vôli je aktom dôvery; viera v činy rozháňa zlých duchov.

2. V opustenosti, temnote a rôznych pochybnostiach sa utiekaj ku mne a k svojmu duchovnému vodcovi, on ti vždy odpovie v mojom mene.
V časoch duchovného boja sa ihneď modlite k Ježišovi. Vzývajte Jeho Sväté Meno, ktorého sa podsvetie bojí. Vyveďte temnotu na svetlo tak, že to poviete duchovnému vodcovi alebo spovedníkovi a riaďte sa jeho pokynmi.

3. Nevyjednávajte so žiadnym pokušením; ihneď sa ukry v mojom srdci a pri prvej príležitosti o ňom povedz spovedníkovi.
V rajskej záhrade Eva vyjednávala s diablom a prehrala. Utiekajme sa do útočiska Najsvätejšieho Srdca. Pri behu ku Kristovi sa obraciame chrbtom k démonom. Dobrá spoveď, dobrý spovedník a dobrý kajúcnik sú receptom na víťazstvo nad pokušením a démonickým útlakom – a to nepochybne.

4. Samoľúbosť postav na posledné miesto, aby neznehodnotila tvoje skutky.
Sebaláska je prirodzená, ale mala by byť bez pýchy. Pokora porazí diabla, ktorý je dokonalou pýchou. Satan nás pokúša k neusporiadanej sebaláske, aby nás priviedol do svojej pýchy.

5. S veľkou trpezlivosťou znášajte samu seba.
Trpezlivosť je tajná zbraň, ktorá nám pomáha zachovať si pokoj duše aj vo veľkých búrkach života. Znášať samého seba je súčasťou pokory a dôvery. Diabol nás pokúša k netrpezlivosti, obrátiť sa proti sebe, aby sme sa nahnevali. Pozrite sa na seba z Božieho pohľadu. Je nekonečne trpezlivý.

6. Nezanedbávajte vnútorné umŕtvovanie.
Písmo učí, že niektorých démonov možno vyhnať len modlitbou a pôstom. Vnútorné umŕtvenia sú vojnové zbrane. Môžu to byť malé obete ponúkané s veľkou láskou. Sila obetavej lásky vyháňa nepriateľa.

7. Názor predstavených a spovedníka vo svojom vnútri nikdy nespochybňuj.
Kristus sa prihovára svätej Faustíne, ktorá žije v kláštore. Ale všetci máme nad sebou autoritu ľudí. Cieľom diabla je rozdeliť a dobyť, takže pokorná poslušnosť autentickej autorite je duchovnou zbraňou.

8. Utekaj od šomrajúcich ako od morovej nákazy.
Jazyk je mocný nástroj, ktorý dokáže narobiť veľké škody. Reptanie, ohováranie nikdy nie je od Boha. Diabol je klamár, ktorý vyvoláva falošné obvinenia a klebety, ktoré môžu zabiť povesť človeka. 

9. Nech každý robí, ako sa mu páči, ty konaj tak, ako od teba žiadam.
Starať sa o svoje veci je v duchovnom boji kľúčové. Diabol je zaneprázdnený, ktorý sa snaží všetkých strhnúť. Potešte Boha a nechajte názory iných ísť bokom.

10. Zachovávaj čo najvernejšie regulu.
Ježiš tu hovorí o pravidlách náboženského rádu, ale väčšina z nás zložila nejaký sľub pred Bohom a Cirkvou a mali by sme byť verní svojim sľubom – manželským sľubom a krstným sľubom. Satan pokúša k nevere, nezákonnosti a neposlušnosti. Vernosť je zbraňou na víťazstvo.

11. Keď zakúsiš nepríjemnosti, mysli na to, čo dobré by si mohla urobiť pre človeka, ktorý ti spôsobil utrpenie.
Byť nádobou Božieho milosrdenstva je zbraňou na dobro a na porážku zla. Diabol je o nenávisti, hneve, pomste a neodpustení. Určite nám niekedy ktosi ublížil, čo dobrého môžeme urobiť na oplátku? Požehnanie prerušuje kliatby.

12. Nezveruj sa ľuďom so svojimi zážitkami.
Zhovorčivú dušu ľahšie napadne diabol. Svoje city vylievajte iba Pánovi. Pamätajte, že dobrí a zlí duchovia počujú, čo hovoríte nahlas. Pocity sú prchavé. Pravda je kompas. Vnútorná spomienka je duchovným brnením.


13. Mlč, keď ťa napomínajú, nepýtaj sa všetkých na ich názor, ale svojho duchovného vodcu, voči nemu buď úprimná a jednoduchá ako dieťa. 
Väčšina z nás bola niekedy pokarhaná. Nemáme nad tým kontrolu, ale môžeme kontrolovať našu reakciu. Potreba mať neustále pravdu môže viesť do démonických pascí. Boh pozná pravdu. Nechaj to tak. Ticho je ochrana. Diabol môže použiť samospravodlivosť aj na to, aby nás podrazil.

Jednoduchosť života môže vyháňať démonov. Čestnosť je zbraňou na porazenie Satana, klamára. Keď požijeme lož, vložíme mu nohu do pasce a on sa nás bude snažiť zviesť o to viac.

14. Nedaj sa znechutiť nevďačnosťou.
Nikto nemá rád, keď ho niekto berie ako samozrejmosť. Ale keď sa stretneme s nevďačnosťou alebo necitlivosťou, duch skľúčenosti nás môže zaťažiť. Odolajte každej skľúčenosti, pretože to nikdy nie je od Boha. Je to jedno z najúčinnejších diablových pokušení. Vďačnosť vo všetkom vyhráva.

15. Neskúmaj so zvedavosťou cesty, po ktorých ťa vediem.
Potreba vedieť a zvedavosť o budúcnosti je pokušením, ktoré priviedlo príliš veľa ľudí do zákulisia jasnovidcov, čarodejníc atď. Rozhodnite sa kráčať vo viere. Rozhodnite sa dôverovať Bohu, ktorý vás vedie po ceste do neba. Vždy odolávajte duchu zvedavosti.

16. Keď omrzenosť a znechutenie zaklopú na tvoje srdce, utekaj sama pred sebou a skry sa v mojom srdci.
Ježiš prináša to isté posolstvo druhýkrát. Teraz hovorí o nude. Predtým v Denníku povedal svätej Faustíne, že diabol najľahšie pokúša nečinné duše. Dajte si pozor na nudu, ducha letargie. Nečinné duše sú ľahkou korisťou démonov. Zaoberajte sa Božími záležitosťami.

17. Neboj sa boja; už samotná odvaha často odstraší pokušenie a neodvažuje sa nás útočiť. 
Strach je po pýche druhá najčastejšia taktika diabla. Odvaha zastrašuje diabla – utečie zoči-voči vytrvalej odvahe, ktorá stojí na Ježišovi, skale. Všetci ľudia bojujú, Boh je naše opevnenie.

18. Bojuj vždy s hlbokým presvedčením, že ja som pri tebe. 
Ježiš prikazuje sestre v kláštore, aby „bojovala“ s presvedčením. Môže tak urobiť, pretože ju sprevádza Kristus. Kresťania sú povolaní bojovať s presvedčením proti všetkým démonickým taktikám. Diabol sa snaží terorizovať duše, démonický terorizmus – vzdorujte! Vzývajte Ducha Svätého po celý deň.

19. Neriaď sa citom. lebo on nie je vždy v tvojej moci, ale celá zásluha spočíva vo vôli.
Všetky zásluhy spočívajú vo vôli, pretože láska je aktom vôle. Sme úplne slobodní v Kristovi. Musíme urobiť voľbu, rozhodnutie pre dobro alebo zlo. V akom tábore žijeme?

20. Buď aj v najmenších veciach vždy závislá od predstavených.
Kristus tu poučuje rehoľníčku. Ale všetci máme Pána za predstaveného. Závislosť na Bohu je zbraňou duchovného boja, pretože nemôžeme vyhrať sami. Hlásanie Kristovho víťazstva nad zlom je súčasťou učenia. Kristus prišiel poraziť smrť a zlo. 

21. Nesľubujem ti pokoj a potechy, ale pripravuj sa na veľké boje.
Svätá Faustína trpela telesne i duchovne. Milosťou Božou, ktorá ju podporila, bola pripravená na veľké boje. Kristus nám v Písme jasne hovorí, aby sme boli pripravení na veľké bitky, obliekli si Božiu výzbroj a vzdorovali diablovi. Buďte vždy ostražití a rozvážni.

22. Vedz, že teraz si na javisku a prizerá sa ti celá zem i nebo.
Všetci sme na veľkom javisku, kde sa nebo a zem pozerajú. Aké posolstvo dáva náš život? Čo z nás vyžaruje – odtiene svetla, tmy alebo sivej? Spôsob, akým žijeme, priťahuje viac svetla alebo viac tmy. Ak sa diablovi nepodarí vtiahnuť nás do temnoty, snaží sa nás držať v kategórii vlažných, čo sa Bohu nepáči.

23. Bojuj ako rytier, aby som ťa mohol odmeniť. Zbytočne sa neboj, lebo nie si sama.
Pánove slová svätej Faustíne sa môžu stať aj našou "riekankou": Bojuj ako rytier! Rytier pre Krista dobre pozná vec, za ktorú bojuje, ušľachtilosť svojho poslania, kráľa, ktorému slúži, a s blaženou istotou víťazstva bojuje až do konca, aj za cenu svojho života. Ak mladá, nevzdelaná, jednoduchá poľská mníška, zjednotená s Kristom, dokáže bojovať ako rytier, každý kresťan to dokáže. Dôvera je víťazná.

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top