Legenda o svätej Kataríne Alexandrijskej

0
Počas stredoveku bola nesmierne populárna, v celej západnej Európe jej bolo zasvätených veľa kaplniek a kostolov a údajne bola jednou z božských radcov svätej Johanky z Arku. Jej povesť učenlivosti a múdrosti viedla k jej záštite nad knižnicami, knihovníkmi, učiteľmi, archivármi a každým, kto je spojený s múdrosťou alebo učením, diskusné schopnosti a presvedčivý jazyk viedli právnikov k prosbe o pomoc a jej mučenie na kolese viedlo k tým, ktorí s nimi pracujú, aby požiadali o jej príhovor. 

Svätá Katarína má sviatok 25. novembra, ktorý bol v roku 1969 vyškrtnutý z kalendára a obnovený v roku 2002 pápežom Jánom Pavlom II. 

Svätá Katarína pochádzala z egyptskej Alexandrie, mesta vtedy známeho svojimi filozofickými školami. Bola dcérou Costisa, nevlastného brata Konštantína, a Sabinely, egyptskej kráľovnej. Jej múdrosť a schopnosti boli pozoruhodné, filozofia Platóna bola jej obľúbenou štúdiou. 

Kým bola Katarína ešte malá, jej otec zomrel a stala sa tak dedičkou kráľovstva. Jej láska k štúdiu a odchodu do samoty sa nepáčila jej poddaným, ktorí si želali, aby sa vydala, tvrdiac, že dary jej vznešeného pôvodu, bohatstva, krásy a vedomostí by sa mali preniesť na jej deti.

Katarína odpovedala, že manžel, ktorého si vezme, musí byť ešte bohatšie obdarený ako ona. Jeho krv musí byť najušľachtilejšia, jeho hodnosť musí prevyšovať jej vlastnú, jeho krása sa nemôže porovnať, a jeho dobrota musí byť natoľko veľká, že odpustí všetky previnenia. Obyvatelia Alexandrie boli skľúčení, lebo o žiadnom takom vznešenom mužovi nevedeli; ale Katarína bola vo svojom odhodlaní vziať si iba takého, a žiadneho iného vytrvalá.


V tej dobe istý pustovník, ktorý žil neďaleko Alexandrie, mal videnie, v ktorom videl Presvätú Pannu, ktorá ho poslala, aby povedal Kataríne, že jej božský Syn je ženíchom, ktorého si želala. On jediný mal všetko a viac, než požadovala. Svätý muž dal Kataríne obraz Ježiša a Márie; a keď sa Katarína zahľadela na Kristovu tvár, zamilovala si Ho, takže nemohla myslieť na nič iné, a štúdiá, v ktorých mala zvyčajne radosť, sa jej znechutili.

Raz v noci sa Kataríne snívalo, že sprevádzala pustovníka do svätyne, kde sa s ňou stretli anjeli. Padla pred nimi na tvár, ale jeden z anjelskej skupiny jej prikázal: „Vstaň drahá sestra Katarína, lebo Kráľ slávy si ťa rád uctí. Vstala a nasledovala anjelov až do prítomnosti Kráľovnej nebies, ktorá bola obklopená anjelmi a svätými a bola taká nádherná, že sa nedá opísať. Kráľovná ju privítala a priviedla k svojmu božskému Synovi, nášmu Pánovi. Ale On sa od nej odvrátil a povedal: "Nie je pre mňa dosť pekná a krásna."

Katarína sa pri týchto slovách prebudila a horko plakala až do rána. Potom poslala po pustovníka a spýtala sa, čím by bola hodná nebeského Ženícha. Svätý samotár ju poučil o pravej viere a spolu s matkou bola pokrstená. V tú noc sa jej vo sne opäť zjavila Presvätá Bohorodička a jej božský Syn. Mária ju predstavila Ježišovi so slovami: „Hľa, znovuzrodená bola vo vode krstu. Potom sa na ňu Kristus usmial a nasadil jej na prst prsteň. Keď sa prebudila, prsteň tam stále bol a Katarína odvtedy pohŕdala všetkými pozemskými vecami a túžila len po hodine, kedy by mala ísť k svojmu nebeskému Ženíchovi.

Po smrti Sabinely prišiel do Alexandrie cisár Maximin a vyhlásil prenasledovanie kresťanov. Katarína sa objavila v chráme a pohádala sa s tyranom, čím ho úplne zmiatla. Cisár nariadil, aby s ňou bolo privedených päťdesiat najučenejších mužov ríše, ktorí by jej "bludné reči" vyvrátili. Ale Katarína, podporovaná mocou Božou, ich nielen v dišpute porazila, ale obrátila ich na pravú vieru. Maximin vo svojej zúrivosti prikázal, aby nových kresťanov upálili. Katarína ich, pretože nemohli byť pokrstení, utešovala slovami, že ich krv by mala byť ich krstom a plamene ich korunou slávy.

Cisár potom skúšal iné prostriedky, aby prekonal cnosť vznešenej Kataríny; ale keď nič nedosiahol, nariadil, aby ju hodili do žalára a vyhladovali. O 12 dní neskôr, keď otvorili väzenie, naplnilo ho jasné svetlo a nádherná vôňa a Katarína, ktorú kŕmili anjeli, vyšla zo žalára žiarivá a krásna. Keď cisárovná a mnohí vznešení Alexandrijci videli tento zázrak, vyhlásili sa za kresťanov a zomreli na príkaz cisára.

Katarína nebola ušetrená, pretože Maximin urobil ďalší pokus získať ju. Ponúkol sa, že z nej urobí pani sveta, ak ho len bude počúvať, a keď jeho návrhy stále odmietala, prikázal ju mučiť. Bola pripútaná k štyrom ostnatým kolesám, ktoré sa otáčali rôznymi smermi, takže mohla byť roztrhnutá na veľa kúskov. Ale anjel zapálil kolesá ohňom a úlomky poletujúce okolo zabili katov a mnohých divákov. Tyran potom nariadil, aby ju zbičovali a sťali. Rozsudok nadobudol právoplatnosť 25. novembra 307.

Masima - Verím a Dôverujem
Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top