Strom Panny Márie v Egypte

0
Podľa tradície prišiel Jozef s Pannou Máriou a Ježišom do Egypta, aby sa vyhli Herodesovi a zabíjaniu nemluvniat. Počas svojej cesty vstúpili do rôznych častí egyptskej krajiny a zanechali za sebou požehnanie a svätosť.

Medzi týmito miestami je oblasť, teraz známa ako predmestie „Al Matareya“, kde sa nachádza strom Panny Márie. Keď rodina cítila, že ich prenasledujú Herodesovi vojaci, schovali sa pod tento strom, a tak prežili.

Mária sa uchýlila do tieňa stromu a pri ňom vytryskol prameň vody, aby vyprala Ježišove šaty; použitou vodou pokropila zem, z ktorej vyklíčil balzamový strom, dnes známy ako Panenský strom, z ktorej sa získava balzamová esencia. Bol považovaný za jeden z vzácnych darov, ktoré sa v tom čase posielali kráľom.


Starobylý strom je dnes turistickou atrakciou a patrí pod jurisdikciu ministerstva pre starožitnosti. Po stáročia je miestom uctievania kresťanov a moslimov, ktorí sa ho dotýkajú a modlia sa za uzdravenie z chorôb duše a tela.

Je známe, že pôvodný strom Panny Márie zoslabol a spadol v roku 1656 nášho letopočtu. Niektorí františkánski mnísi zbierali konáre a vetvičky stromu, aby z nich vyklíčili nové stromčeky a takto sa Egyptu naďalej žehnalo. Súčasný strom, ktorý dnes stojí a rástol okolo roku 1672, má korene z prvého stromu.

Tiež je známe, že francúzski vojaci sa počas invázie do Egypta (1798 – 1801) pokúšali strom zrezať, no krvácal, a tak naň vyryli iba svoje mená.

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top