Panna Mária Guadalupská zachránila Mexiko pred epidémiou

0
Panna Mária Guadalupská bola pred rokom 1737 jedným z troch základných obrazov Panny Márie, ktoré v Mexiku uctievali. V roku 1737 jej však pripísali ešte väčšiu úctu za to, že ich zachránila pred rozšírenou epidémiou.

Vernon Quinn podrobne opísal vo svojej knihe z roku 1924 Krásne Mexiko, aj udalosť z roku 1736 - Epidémia žltej zimnice spustošila krajinu a len v Mexico City si vyžiadala päťdesiattisíc obetí.

Mestská rada požiadala v marci 1737 miestneho arcibiskupa, aby vyhlásil Pannu Máriu Guadalupskú za patrónku mesta. Arcibiskup súhlasil a naplánoval na máj veľkú procesiu a oslavu, v ktorej prosil Pannu Máriu Guadalupskú, aby ušetrila ich mesto a okolie pred epidémiou. 


Tento akt viery Mexičanov pomohol zvrátiť priebeh epidémie a v mexickej kultúre upevnil úlohu Panny Márie Guadalupskej. Svedčí o tom fakt, že táto oslava a procesia napokon otočila vývoj - o niekoľko týždňov neskôr, v júni 1737 epidémia začala ustupovať. A tento prejav moci, ochrany a starostlivosti o obyvateľov mesta bol rozhodujúcim momentom pre guadalupskú oddanosť a zároveň to bol začiatok upevňovania jej prominentného postu - ako národného symbolu Mexika.

Patronát Panny Márie Guadalupskej sa v roku 1746 rozšíril na všetky územia Nového Španielska a pápež Benedikt XIV. ustanovil v roku 1754 sviatok a omšu Panny Márie Guadalupe na 12. decembra.

A pretože miestni ľudia videli, že koniec epidémie nastal vďaka jej zázračnému príhovoru, začali sa k nej silne hlásiť a utiekať.

Modlitba

Bože, Otec milosrdenstva, ty si zveril svoj ľud pod osobitnú ochranu presvätej Matky tvojho Syna; udeľ všetkým, ktorí vzývajú preblahoslavenú guadalupskú Pannu, aby sa so živou vierou usilovali o rozvoj národov po cestách spravodlivosti a pokoja. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote Ducha Svätého po všetky veky vekov. Amen.

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top