Írska ľalia svätá Dymphna je skvelou pomocníčkou v úzkostiach a depresiách

0
Dnes mnohí katolíci hľadia na svätú Dymphnu ako na vzor nielen viery, ale i odvahy a modlia sa k nej za ochranu, uzdravenie a pokoj v ťažkých situáciách. Svätica je tiež patrónkou duševne chorých, tých, čo prežívajú úzkosti a ocitli sa v depresii. 

Svätá Dymphna (Dymfa) sa narodila v 7. storočí na území dnešného Írska do rodiny oplývajúcej bohatstvom a tak sa každému zdalo, že jej život je predurčený k šťastným dňom. Jedináčik Dymphna, dieťa otca Damona a mimoriadne krásnej matky vyrastala v príjemnom ovzduší, rodičia sa starali, aby jej nič nechýbalo. A Dymphna sa im odplácala poslušnosťou a mimoriadnou skromnosťou, čo bolo pre palácový život trochu nezvyčajné. 

V Írsku bolo v tej dobe vďaka svätému Patrikovi kresťanstvo akceptované, malo veľa stúpencov, no mnohí pokrstení sa ešte stále museli ukrývať. Hoci jej šľachtická matka bola tiež pokrstená, otec zotrvával v pohanstve. Božou prozreteľnosťou a prezieravosťou veriacej matky dostala Dymphna za opatrovateľku zbožnú kresťanku, ktorá v tejto viere vychovávala dievčatko a pripravovala ho na krst.

Túto sviatosť jej vyslúžil páter Gerebran, ktorý sa neskôr stal aj jej spovedníkom, učiteľom a priateľom. Bol to mimoriadne svätý kňaz, učil ju kresťanskému životu a uvádzal ju do právd viery, takže v múdrosti a milosti robila veľké pokroky. A hoci po matke zdedila neobyčajnú krásu, ktorou vzbudzovala obdiv a záujem, predsa si za svojho ženícha zvolila, rovnako ako iné írske panny, Ježiša Krista a zložila sľub čistoty a zachovania panenstva až do smrti.


14-ročná dievčina prišla o matku, bola to prvá tragická udalosť v jej živote. Smrť matky poznačila jej život utrpením a s ešte väčšou horlivosťou sa obrátila k Bohu. Otec znášal smrť milovanej družky veľmi ťažko, dlhé týždne sa nedokázal pozviechať z bolesti smrti a začal sa správať ako blázon. Na kráľovskom dvore začali prepadať obavám, pretože Damon nebol schopný plniť svoje povinnosti a každým dňom sa prepadal do hlbšieho smútku. Radcovia ho teda začali presviedčať, že najlepšie spraví, keď sa znovu ožení.

Hneď sa aj začala hľadať nová manželka pre vladára, no Damon, stále uchvátený krásou, múdrosťou a láskavosťou svojej ženy nedokázal prijať inú ženu. Ani jedna sa totiž nepodobala jeho milovanej. Damon sa ako pohan mohol podľa ich zvykov oženiť po smrti manželky so svojou dcérou za podmienky, že je vo veku vydaja. A práve tento krutý zvyk ovplyvnil život Dymphny a jej bláznivého otca Damona, ktorý videl dcéru ako kópiu svojej manželky a dostal diabolský plán sa s ňou oženiť. 

Sotva Dyphna počula návrh svojho otca, vydesene utekala za kňazom Gerebranom a pýtala sa, čo má robiť. Kňaz, vidiac, že je táto svätá duša vo veľkom nebezpečenstve jej poradil, aby svoju odpoveď otcovi odložila a utiekla za hranice kráľovstva. Dyphna ho poslúchla, vyžiadala si od otca 40 dní na odpoveď a tajne sa pripravovala na útek. 

Dymphna sa spolu s otcom Gerebranom dostali na úteku do belgických Antverp, kde sa zastavili, aby si odpočinuli, no z prístavného mesta sa ponáhľali ďalej. došli do malej dedinky Geel, kde ich veľmi milo privítali a začali sa tu cítiť ako doma.  

Vladár Damon však útek svojej dcéry bral ako zradu a vyhlásil po nej pátranie. Keď mu špióni prezradili miesto, kde sa Dymphna nachádza, sám sa tam vybral. Stretol sa s pátrom Gerebranom, ktorý ho chcel od pohanskej myšlienky oženiť sa s vlastnou dcérou odvrátiť, no keď videl, že jeho slová sú márne, začal ho strašiť večným súdom. Damon sa rozzúril nielen preto, že kňaz pokrstil jeho dcéru a nahovoril ju na útek, ale z tváre do tváre mu dal najavo, že najvyššiu autoritu má Boh a nemá pochopenie pre jeho vzťah k dcére. Rozzúrený vládca vytasil meč a na jeden raz sťal kňaza.

Myslel si, že keď odstránil prekážku, dcéra sa s ním poslušne vráti domov a vtedy už 15-ročná Dymphna sa stane jeho manželkou. Ona mu však vravela o inom Ženíchovi, ktorému odovzdala nielen svoje srdce a ruku, ale i telo a dušu. 

Damon nemohol bojovať proti Bohu priamo a tak spravil čosi, čo sa za normálnych okolností považuje za neuveriteľné a mimoriadne kruté. V akte šialenstva sa nerozpakoval opäť vytasiť meč a podrezal hrdlo vlastnej dcéry. Dymphna padla na kolená a len pohybom pier vyslovila akt oddanosti svojej duše Bohu a Najsvätejšej Panne a potom mŕtva klesla k nohám svojho otca. Písal sa 15. máj medzi rokmi 620 a 640.

O takmer šesťsto rokov neskôr bola v roku 1249 kanonizovaná a pre jej mladý vek, kráse a voľbe panenstva i mučeníctva sa nazýva aj Írska ľalia a jej atribútmi sú meč (nástroj jej mučeníctva), ďatelina (symbol Írska), biela ľalia (symbol panenstva).

Dymphnina smrť a tiež smrť kňaza Gerebrana všetkých dedinčanov šokovala. Ich telá potom uložili v jaskyni a vchod do nej zasypali kameňmi. Obľuba týchto dvoch mučeníkov však neustále rástla a šírila sa po celej krajine aj za jej hraniami. K jaskyni prichádzali pútnici, aby si uctili smrť mladej dievčiny, ktorá s takou veľkou odvahou obetovala svoj život na obranu čistoty a kresťanskej dôstojnosti. A veľmi rýchlo sa ukázalo, že pri jej hrobe našli uzdravenie duševne chorí, ľudia trpiaci na epilepsiu, ktorým lekári nedávali žiadnu nádej na vyliečenie. 

Poľa ľudového rozprávania sa traduje, že keď bolo nariadené odsunúť kamene od vchodu do jaskyne, ukázali sa tam dva biele náhrobky, vytesané do kameňa akoby anjelskými rukami. Po otvorení hrobov sa telá Dymphny i kňaza Gerebrana našli neporušené, pričom svätá dievčina mala nad zloženými rukami na hrudi plaketu s nápisom: "Tu leží svätá panna a mučenica Dymphna."

Dnes sa v bývalej dedinke Geel, ktorá sa stala mestom, nachádza farnosť svätej Dymphny s jej zasväteným kostolom, ktorý postavili na mieste jej pôvodného hrobu a jej relikvie sú uložené v zlatom relikviári.

Dyphna preslávila svoj "druhý domov" aj inak. Geel je prvým miestom na svete, kde sa začala inovatívna liečba ľudí s duševnými chorobami. Stalo sa tak vlastne preto, že si to vynútili samotní chorí, ktorí húfne začali prichádzať do Geelu, hľadajúc pomoc a uzdravenie u svätej Dymphny. V 13. storočí tam dokonca pri kostole zriadili malú nemocnicu, o ktorú sa starali augustiniánky.

Aj v našom modernom svete svätá Dymphna nielen zázračne oslobodzuje ľudí od duševného a duchovného utrpenia, spôsobeného chorobou, ale popritom zdravým ľuďom, vrátena lekárov, pripomína zásady pravej kresťanskej lásky. 

Prosebná modlitba
Svätá Dymphna, na tvoj príhovor a modlitbu chcem poprosiť dobrého Boha Otca a najdrahšiu Matku Máriu, aby ma zachovali v dobrom zdravotnom stave tela, duše i mysle a chránili ma pred depresiami, neurózami a inými duševnými chorobami a ich následkami v mojom živote.

Od zlej nálady, smútku a depresie, na príhovor svätej Dymfny, zachráň ma, Bože.
Zo všetkých druhov neopodstatnených a agresívnych obáv,
Zo zlých, temných myšlienok o mne a mojom živote,
Od hyperaktivity, agresie, otupenosti, derealizácie,
Zo straty pocitu vlastnej identity a blízkosti k tým, ktorí ma milujú,
Z nedostatku spánku alebo nadmernej ospalosti,
Z nedostatku chuti do jedla a nadmernej chuti do jedla,
Z toho, že nedokážem uživiť svoju rodinu, najmä deti,
Zo všetkých stavov úzkosti, ktoré ma paralyzujú a nedovoľujú mi normálne žiť,
Odkedy som pre chorobu prišiel o prácu,
Z neustálej únavy a izolácie od sveta a ľudí,
Z extrémov v prežívaní nálad a emócií,
Zo všetkých somatických symptómov, ktoré vyplývajú z choroby mojej mysle,
Od záchvatov paniky a dýchavičnosti,
Zo všetkých symptómov, ktoré prežívam (uveďte svoje príznaky).

Svätá Dymfna, zverujem Ti svoje zdravie a život, zverujem ich Bohu, ochraňuj ich a zachraňuj ich pred všetkými príznakmi choroby, ktoré ich sužujú. Svätá Dymphna, osloboď ma od života so strachom v mojom vnútri a daj mojim blízkym silu, aby ma podporovali a nikdy ma neopustili.

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top