Kde sa naučila svätá Mária Gorettiová milosrdenstvu?

0
Keď ťažko zranenú Máriu dopravili ju do nemocnice milosrdných bratov v Nettuno, v hrozných bolestiach sa modlila: "Všetko pre teba Pane Ježišu". Trpela smädom a nesmela dostať napiť. Ešte pred operáciou sa vyspovedala, a kňazovi, ktorý jej priniesol sväté prijímanie, na otázku ohľadom vraha mu bez váhania odpovedala: "Áno, z lásky k Ježišovi mu odpúšťam z celého srdca a v nebi ho chcem mať pri sebe." 

Aj keď svätá Mária Gorettiová určite dostala od Boha veľa milostí, aby odpustila svojmu útočníkovi, pravdepodobne sa tiež naučila milosrdenstvu od rodiny, v ktorej vyrastala. Najudivujúcejšou časťou života svätej Márie Gorettiovej je skutočnosť, že odpustila svojmu útočníkovi na smrteľnej posteli, ako je zmienené vyššie. Ako mohlo mať 11-ročné dieťa takú mimoriadnu vieru a byť schopné odpustiť niekomu, kto ju dobodal na smrť?

Svätý Ján Pavol II. poukázal na Máriinu rodinu ako na jeden zo zdrojov jej svätosti v liste, ktorý poslal na 100. výročie jej smrti: "Napriek útrapám chudoby, ktoré jej dokonca bránili chodiť do školy, žila malá Mária v pokojnej a zjednotenej rodinnej atmosfére, oživenej kresťanskou vierou, v ktorej sa deti cítili vítané ako dar a rodičia ich učili sebaúcte a úcte k iným, ako aj zmyslu pre povinnosť, založenú na láske k Bohu. To umožnilo malému dievčatku pokojne vyrastať a živiť jeho jednoduchú, ale hlbokú vieru. Cirkev vždy uznávala úlohu rodiny ako prvého a základného miesta pre posväcovanie svojich členov, počnúc deťmi."


V tomto rodinnom prostredí si Mária osvojila neochvejnú dôveru v Božiu prozreteľnú lásku, ktorú prejavila najmä pri smrti svojho otca, ktorý zomrel na maláriu, keď svojej mame povedala: "Mami, buď statočná, Boh nám pomôže." Takto reagovalo v týchto ťažkých časoch malé dievčatko, ktoré statočne znášalo stratu otca. A rovnako sa v nej prejavila aj schopnosť rýchlo odpustiť útočníkovi. Túto milosť, ktorú mu poskytla, mohla byť ovplyvnená aj jej rodinou.

Matka svätice ho omilostila v mene rodiny v sieni tribunálu, kde prebiehal jeho proces. Nevieme, či o matkinom správaní rozhodla samotná matka, ktorá naučila svoju dcéru odpúšťať, alebo odpustenie svätej mučenice na smrteľnej posteli. Je však isté, že duch odpustenia motivoval vzťahy v celej rodine Gorettiovcov , a preto ho tak prirodzene mohla prejaviť Mária aj jej matka.

Jednou z lekcií, ktoré sa teda môžeme naučiť z hrdinského života a smrti svätej Márie Goretti je dôležitosť rodinného života. Svätí sa zvyčajne nerodia vo vzduchoprázdne, ale sú živení vierou od prvých krokov.

Modlitba k svätej Márii Goretti za mladých, aby odolali pokušeniu

Ó, svätá Mária Goretti, ktorá si posilnená Božou milosťou, ani v dvanástich rokoch neváhala preliať svoju krv a obetovať život na obranu svojej panenskej čistoty, vzhliadni milostivo na nešťastné ľudské pokolenie, ktoré zišlo ďaleko z cesty večného spasenia.

Nauč nás všetkých, a najmä mladých, s akou odvahou a pohotovosťou sa máme utiekať k Ježišovej láske pred všetkým, čo by ho mohlo uraziť, alebo poškvrniť naše duše hriechom.

Získaj pre nás od nášho Pána víťazstvo v pokušení, útechu v strastiach života a milosť, o ktorú ťa vrúcne prosíme (vyslovte svoj úmysel), a tiež, aby sa raz spolu s tebou tešili z nehynúcej slávy neba. Amen.

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top