Legenda o Madonne del Pilar a svätom Jakubovi

0
Svätyňa Panny Márie v španielskej Zaragoze je jednou z najcennejších a najslávnejších mariánskych pútnických miest. Štyri veže tejto rozložitej budovy sú najvyššími v Španielsku. Centrálnu kupolu medzi nimi obklopuje desať menších, z ktorých jedna je ozdobená freskami Francisca de Goy.  

Najsvätejšia Panna del Pilar je patrónkou Španielska a všetkých krajín zo španielskej jazykovej a kultúrnej oblasti. Traduje sa, že dejiny tejto svätyne siahajú do prvej polovici prvého storočia po Kristovi.

Legenda vraví, že po zmŕtvychvstaní Ježiša Krista prišiel na územie dnešného Španielska svätý Jakub. Jeho misia sa u obyvateľov Iberského polostrova stretla s ráznym odmietnutím. Apoštolovi Jakubovi sa jednej januárovej noci v roku 40 podarilo zhromaždiť osem učeníkov. Všetci sa stretli za hradbami vtedajšej rímskej Zaragozy na pravom brehu rieky Ebro, na mieste, kde bolo smetisko. 

Odradený Jakub neúspechom svojej misie sa chcel hneď vrátiť do Jeruzalemu. A práve vtedy sa na zamračenej oblohe objavila podivná žiara a ukázali sa anjeli, ktorí niesli stĺp (čiže pilar) s Pannou Máriou. 


Anjeli postavili stĺp na zem a Mária povedala Jakubovi: "Syn, toto miesto je určené na to, aby som tu bola uctievaná. Skrze teba tu má byť postavený kostol na moju pamiatku. Staraj sa o tento stĺp, na ktorom som, lebo môj Syn a tvoj Majster prikázal anjelom, aby ho priniesli z neba. Pri tomto stĺpe postavíš oltár. Na tomto mieste bude pre moju modlitbu a príhovor konať moc Najvyššieho mimoriadne znamenia a zázraky, zvlášť pre tých, ktorí ma budú vzývať vo svojich potrebách. Tento stĺp tu zostane až do konca sveta."

V mieste, kde stojí stĺp, vybudoval svätý Jakub malú kaplnku, nazývanú Santa Capilla. V súčasnosti sa nachádza v strede veľkej budovy svätyne.

Svätý Jakub neskôr podstúpil v Jeruzaleme mučenícku smrť, historici ju datujú do roku 44 po Kristovi. Jeho ostatky sa však vrátili do Španielska, do terajšieho Santiago de Compostela.  

Kresťanskí rytieri, križiaci, ktorí bojovali za nezávislosť Španielska s moslimskými vojskami vraveli, že sa im svätý Jakub mnohokrát ukázal na bielom koni, aby viedol ich armádu do útoku proti moslimom. Španielsko sa dokázalo oslobodiť spod nadvlády moslimov až v roku 1170 a odvtedy sa každý rok v svätyni del Pilar slávi sviatok posvätenia kostola.

Neopakovateľnosť tejto svätyne podľa tohto starého podania spočíva v tom, že tu nedošlo k zjaveniam Panny Márie, ale k jej tajomnému príchodu "v smrteľnom tele". Došlo k nemu totiž v dobe, kedy ešte žila na zemi a bývala v Jeruzaleme. 

Stĺp v kaplnke svätyne je znamením, pripomínajúcim udalosť príchodu Panny Márie. Valec z jaspisu, vysoký 177 centimetrov je bez dekorácie, prikrýva ho iba strieborný plech a nesie 38 centimetrovú sošku Panny Márie s dieťatkom, ktorá bola zhotovená v 16. storočí z čierneho dreva. Stĺp symbolizuje tiež stálosť viery.

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top