Svätý Ignác z Loyoly radí, ako máme rozlíšiť hlas v duši

0
Svätý Ignác Loyola vo svojom učení o rozlišovaní duchov uvádza špecifické pravidlá, ako identifikovať hlas, ktorý hovorí v našej duši. Vysvetľuje najmä, ako zistiť, či sa nám neprihovára zlý duch.

Svätec poznamenáva: "Ak to v priebehu myšlienok, ktoré prináša, skončí niečím zlým, rušivým sklonom alebo menej dobrým, ako to, čo duša predtým plánovala urobiť, alebo ak ju to oslabí či znepokojí alebo rozruší, odnímajúc jej pokoj, mier a ticho, ktoré mala predtým, je to jasné znamenie, že pochádza od zlého ducha, nepriateľa nášho zisku a večnej spásy."

Aj keď je to vo väčšine prípadov pravda, je tu aj ďalší rozmer rozlišovania, pokiaľ ide o stav duše človeka. Ak sa duša pohybuje od ‚dobrého k lepšiemu‘, dobrý anjel sa dotýka ‚sladko‘ a zlý anjel sa dotýka ‚ostro, s hlukom a nepokojom‘. 

Ak sa duša pohybuje od ‚zlého k horšiemu‘, je opak pravdou a dobrý duch sa môže zdať ostrý a pokúsiť sa nás nakopnúť späť správnym smerom, zatiaľ čo zlý anjel sa nás bude snažiť nalákať na ešte horší hriech, ‚sladkosťou.‘

Preto je dôležité pochopiť stav našej vlastnej duše predtým, ako určíme, koho hlas k nám hovorí.


Pozorovanie svätého Ignáca z Loyoly pochádza z rokov rozlišovania v jeho vlastnom živote a našlo potvrdenie v iných zdrojoch. Napríklad kňaz zo 16. storočia Lorenzo Scupoli napísal: "Diabol robí všetko, čo je v jeho silách, aby vyhnal pokoj zo srdca človeka, pretože vie, že Boh prebýva v pokoji a práve v pokoji dosahuje veľké veci."

Keď nabudúce budete počuť hlas vo svojom srdci, ktorý ovplyvňuje vaše pocity a emócie, urobte krok späť a použite Ignácov návod rozlišovania - môže to byť len diabol, ktorý sa ťa snaží odtrhnúť od Boha a vedie ťa do hlbín zúfalstva.

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top