Malá mučeníčka čistoty z Handlovej

0
Mučeníci neboli iba v prvotnej Cirkvi, sprevádzali Cirkev po všetky časy. Vo všetkých dobách na nich mysleli zostavovaním martyrológií. Aj pápež Ján Pavol II. nechal zostaviť zoznam mučeníkov 20. storočia a nachádzame v ňom okrem mnohých známych a menej známych osobností aj svedectvo mučeníctva Brigitty Irrgangovej, ktorá zomrela ako dieťa v septembri 1954. O jej živote, smrti a pôsobení odvtedy bolo povedané mnohé.

Brigitte Irrgangová sa narodila 10. 2. 1943 v Handlovej, v bývalej banskej oblasti na Slovensku, osídlenej Nemcami. Jej rodičia boli učitelia. Bola piata zo šiestich detí a jediné dievča. Rodina musela utiecť v roku 1944 po zrútení východného frontu na západ na nemecko-českú hranicu. Odtiaľ boli Irrgangovci v roku 1946 vyhnaní spolu so sudetskými Nemcami do Predného Pomoranska. 

Otec sa stal riaditeľom školy v Loitz. Aj v novom prostredí žila rodina Irrgangová verne svoju katolícku vieru. To znamenalo nielen dlhé cesty do kostola, ale aj odolávanie režimu NDR a jeho špehom. Brigitte bola radostné dievča, také „slniečko“. 


V roku 1952 prijala prvé sväté prijímanie. Od leta 1954 sa pripravovala na prijatie sviatosti birmovania a za birmovaciu patrónku si zvolila o niekoľko rokov skôr svätorečenú Máriu Goretti. Brigitte si tak vzala za príklad sväticu čistoty. 

29. septembra 1954, počas sviatku archanjelov – dva týždne pred svojím birmovaním – padla Brigitte pred školou, iba niekoľko metrov od dverí bytu rodičov, za obeť sexuálnemu vrahovi. Celé mesto Loitz postihol smútok. Táto udalosť ľuďmi veľmi otriasla. Predovšetkým to bolo nepochopiteľné pre všetkých, ktorí ju poznali: pre rodičov, bratov, spolužiakov a priateľov, učiteľov a učiteľky, ale aj pre ostatných obyvateľov Loitzu.

Každopádne smrť Brigitte hlboko zmenila život jej rodiny. Smrť dieťaťa za takýchto okolností je skúsenosťou ľudského utrpenia. Až veľmi pomaly mohla rodina vytušiť, že žiadny ľudský život – aj keď bol taký krátky – nie je bez zmyslu, že je Bohom darovaný a Boh ho vezme späť. Je pozoruhodné, že viera rodiny nebola touto ťažkou skúškou zlomená.

Už skoro po jej smrti sa podľa dobových svedectiev jej učiteliek, farára a ďalších priateľov rodiny začala prejavovať úcta k prekvapivo zrelej mladej osobnosti, ktorá sa vyznačovala jasnosťou, dobrosrdečnosťou a hlbokou religiozitou. 

Vznikal dojem, že tiesnivá okolnosť jej smrti bola dôležitou súčasťou jej života. To bolo zrejmé najmä na voľbe jej birmovacej patrónky - Márie Goretti, ktorá predtým vytrpela podobný osud ako Brigitte. Farár z Loitzu zostavil v roku 1955 podrobnú správu o vtedajších dramatických udalostiach, v ktorých prvýkrát označil Brigitte ako mučeníčku čistoty a porovnával ju s Máriou Goretti, s ktorou mala spoločný hlboký náboženský život a smrť rúk zločinca.

Brigitte v meste Loitz neupadla do zabudnutia, o jej hrob sa ľudia starali a navštevovali ho nielen príbuzní. Rodina sa rozhodla v roku 1958 kvôli štátnym represáliám utiecť na Západ. Útek sa podaril. Ale Brigitte nebola zabudnutá ani rodinou, ani obyvateľmi mesta Loitz, ktorí prevzali na mnoho desaťročí starostlivosť o hrob. 

Od tej doby, keď bola Brigitte v roku 1999 zapísaná pápežom Jánom Pavlom II. do martyrológia nemeckých mučeníkov 20. storočia, boli rozvinuté mnohé aktivity a usporiadané slávnosti. Mali rozšíriť a upevniť spomienku na Brigitte Irrgangovú ako mučeníčku a svedkyňu viery.

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top