Panna Mária Pomocnica a svätý Ján Bosco

0
Turínsky kardinál Alimonda hovoril o donovi Bosovi, že jeho duša je nebom. Nebom svojou krásou a jasom a slnkom v tomto jeho nebi je Eucharistický Ježiš a zornicou Panna Mária. Je to veľmi vhodné prirovnanie, veď jeho prvou láskou bol Spasiteľ a hneď po ňom, topkou číslo dva Panna Mária. Tieto bytosti ho sprevádzali od prvých okamihov jeho života až do jeho smrti a prejavovali mu svoju priazeň. 

Svätec ich poznal dobre už od najútlejšieho detstva, pretože mama Margita rozprávala svojim deťom vo voľných chvíľach veľa o Pánovi Ježišovi i o Panne Márii. Keď mal malý Ján deväť rokov, hovoril mu v sne Pán Ježiš tieto pamätné slová: "Dám ti Učiteľku, pod ktorej vedením sa staneš múdrym." Bola to jeho milá matka Panna Mária, ktorú mu predstavil a ktorá sa objavila po jeho boku. A svojej úlohy sa hneď ujala. Položila na Jánovu hlavičku svoju ruku a láskavo vravela: "Neplač!" Janko od tej chvíle cítil spočívať jej ruku na svojej hlave a v duchu ju stále videl pri sebe. 

V neskorších rokoch vravieval chlapcom a svojim saleziánom - Panna Mária je tu medzi nami! A keď badal v ich očiach čo si myslia, povedal: "Áno, je medzi nami duchovne," ale hneď sa ich snažil z toho vyviesť: "Skutočne je medzi nami, nie iba symbolicky! Prechádza sa naším domom, medzi vami, ja ju vidím!"

Don Bosco ju ako chlapec, mladík, klerik, kňaz, v mladosti i v starobe zbožňoval. Opájal sa jej krásou, ktorú neraz uzrel za záclonou svojich zmyslov. S láskou rozjímal o jej obdivuhodných cnostiach a prednostiach, srdce mu pri myšlienke na ňu horelo. Už v mladosti vytušil najkrajšiu prednosť jej Nepoškvrneného Počatia a zbožne ju uctieval. Ako Nepoškvrnenú uctieval Pannu Máriu až do roku 1856. kedy mu sama dala najavo, že si praje, aby ju uctieval ako Pomocnicu kresťanov. 


Neustále sa zasväcoval do služieb svojej veliteľky. Jej panenskú tvár mal hlboko vtlačenú vo svojej duši, takže sa mu každá iná stvorená podoba nezdala ničím, ba ho odpudzovala. Rovnako to cítila až do svojej smrti svätá Bernadeta, a môžeme to povedať aj o fatimských deťoch.

Ráno, keď vstával, pri rozjímaní, svätej omši, v každú hodinu i pri každej práci, neskoro v noci, keď sa ukladal na krátky odpočinok, vychádzali z jeho úst nežné povzdychy a vrúcne pozdravy: "Matka, Matička! ... Sladké Srdce Panny Márie, buď mojou spásou! ... Sláva Márii!" 

Keď bol obťažený nadmernou prácou a námahou, správal sa ako dieťa na matkinom lone - stačilo mu trochu pootočiť hlavu, aby sa s ňou stretol tvárou v tvár. Videl ju, cítil jej blízkosť, pohyboval sa v jej prítomnosti akoby ruka v ruke. Táto zbožnosť priniesla jeho duši krásne plody, získaval stále nové cnosti, konal nespočetné dobré skutky. Panna Mária ho inšpirovala.  

Svätý Ján Bosco víťazil svojou úctou k eucharistickému Ježišovi a k jeho Matke nad svojimi chybami a zrel k veľkej svätosti, čím získal ošklivosť k hriechu a bol zapálený láskou ku Kráľovnej cnosti svätej čistoty. Svojich chlapcov učil hovoriť po svätom prijímaní: "Tebe potom, nepoškvrnená Panna Mária, v nádeji, že budem vždy tvoj, zasväcujem na celý život oči, uši, jazyk, seba celého. Chcem byť celý tvoj. A ty ma chráň ako svojho!"

Don Bosco povzbudzoval svojich synov k dôvere v jej pomoc: "Pred menom Mária utekajú diabli, preto je považovaná za Pomocnicu kresťanov, nie však len proti vonkajšiemu nepriateľovi, ale aj proti nepriateľovi v našom vnútri. K nej sa máme utiekať najmä my, ktorí slávime svoj sviatok. Preto vám veľmi odporúčam - a moju radu si vtlačte do pamäti i srdca - aby ste vždy vzývali meno Panny Márie zvlášť strelnou modlitbou: ‚Mária, Pomocnica kresťanov, oroduj za nás!‘ Nie je to dlhá modlitba, ale zato veľmi účinná. Už som ju poradil mnohým ľuďom a skoro všetci mi povedali, že boli vyslyšaní."

"Opakujem," vravel Don Bosco, "vtlačte si do srdca slová: ‚Mária, Pomocnica kresťanov, oroduj za nás!‘ Hovorte ich v každom nebezpečenstve, v každej potrebe. Proste Pannu Máriu Pomocnicu o milosť, aby ste ju mohli vzývať a ja vám sľubujem, že diabol podľahne. To znamená, že nebude mať nad vami žiadnu moc. Nepodarí sa mu zviesť vás k hriechu a bude musieť od vás odstúpiť."  

"Mária nech je vašou pomocnicou v živote, oporou v nebezpečenstve, útechou v hodine smrti, radosťou v nebi. Často vzývajme Máriu o pomoc!"

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top