Vyznanie svätého Gabriela Possenti k Matke Božej je pre nás ideálnou modlitbou

0
Vyznanie viery a lásky k Matke Božej, ktoré zložil a napísal mladý pasionista, svätý Gabriel od Bolestnej Matky počas svojho noviciátu, je akoby zhrnutím všetkého, čo kedy otcovia a učitelia cirkvi vyjadrili k úcte Panny Márie. Toto vyznanie, ktoré je ohlasom myšlienok iného mariánskeho ctiteľa - svätého Ľudovíta Grignona z Montfortu, nosieval svätý Gabriel zbožne na hrudi.

Verím, ó Mária, že si Matkou všetkých ľudí a že si ich všetkých prijala za svoje deti v osobe Jána podľa Ježišovho priania.

Verím, že si naším životom a nazvem ťa so svätým Augustínom jedinou nádejou hriešnikov po Bohu.  

Verím, že si oživujúcim dychom kresťanstva a jeho pomocnicou, zvlášť v smrti. Skrze teba dostávame ten neoceniteľný dar svätého zotrvania až do konca. Ak budem kráčať v tvojich šľapajach, nikdy nevybočím zo správnej cesty; ak budeš za mňa orodovať, vždy budem schopný polepšenia, zostávajúc s tebou neklesnem; ak ma budeš chrániť, nemám sa čoho báť; ak ťa budem nasledovať, neunavím sa, a ak mi budeš milostivá, dospejem až k tebe.

Verím, ako si naznačila svätej Gertrúde, že berieš do ochrany všetkých, ktorí sa k tebe utiekajú a že anjeli radi chránia tvojich oddaných služobníkov pred útokmi pekla. Vopred vychádzaš v ústrety tým, ktorí ťa hľadajú, ba dokonca sa ponáhľaš im na pomoc bez toho, aby si bola o to poprosená.

Verím, ako si povedala svätej Brigite, že zlí duchovia utekajú, keď počujú vysloviť tvoje meno.


Vyznávam so svätým Hieronýmom, so svätým Epifanom, so svätým Antonom a ešte s inými, že tvoje meno má svoj pôvod v nebi a že ti bolo dané na Boží príkaz. So svätým Antonom Paduánskym nachádzam v tvojom mene rovnakú sladkosť, ktorú svätý Bernard nachádzal v mene Ježiš: je ľubozvučné nášmu sluchu, plástom medu našim ústam, očarením nášmu srdcu.

Verím, že po mene Ježiš nie je žiadne meno také plné milosti, nádeje a ľúbeznosti; doznávam s tvojim služobníkom svätým Bonaventúrou, že nie je možné vysloviť tvoje meno bez toho, aby z toho človek nemal nejaký úžitok. Verím tomu, čo si povedala svätej Brigite, že totiž niet na svete duše, tak vzdialenej od Božej lásky, aby vzývajúc tvoje meno nevidela, ako od nej zlý duch ďaleko uteká. 

Verím, že tvoj príhovor je morálne nutný pre našu spásu; že všetky milosti, ktoré nám Boh udeľuje, prechádzajú tvojimi rukami; že všetky milosrdenstvá, ktoré boli preukázané ľudstvu, boli dopriané tvojim prostredníctvom a že nikto nemôže prísť do neba iba skrze teba, pretože si jeho bránou.

Verím, že spolupracuješ na našom vykúpení a že len tí budú pohltení búrlivým morom tohto sveta, ktorí nebudú prijatí na tvoj koráb. Naša spása je v tvojich rukách a preto ten, kto prosí o milosti, bez toho, aby sa utiekal k tebe, sa podobá niekomu, kto by chcel lietať bez krídel.

Verím, že jediný tvoj vzdych má väčšiu cenu než prosby všetkých svätcov dohromady a že sa márne niekto utieka k svätým, ak sa ty neprihovoríš. Keď prosíš ty, všetci svätí spájajú svoje prosby s tvojimi.

Verím, že si takou obetavou orodovnicou, že neodmietaš ujať sa najžalostnejších prípadov. Považujem ťa za sprostredkovateľku mieru medzi Bohom a hriešnikmi a verím, že Boh ťa stvoril ako veľmi príjemnú návnadu, na ktorú by chytal ľudí, zvlášť hriešnikov a priťahoval ich k sebe. Nespúšťaš svoje zľutovné oko z našich bied a stále nám pomáhaš.

Verím, že tí, ktorí sa oprú o teba, vôbec nezhrešia a že tí, ktorí ťa ctia, dostanú večný život. Ty si nebeskou kormidelníčkou a zavezieš do večného prístavu svojich oddaných služobníkov, ktorých prijímaš na loďku svojej ochrany, ako si to prehlásila svätej Magdaléne de Pazzi. Rovnako poviem so svätým Bernardom, že zbožná úcta k tebe je veľmi bezpečným znamením večnej spásy; a dodám s abbé Gueriom, že ten, kto má skutočnú úctu k tebe, tak bezpečne kráča do neba, akoby už tam bol. 

Verím, že dôstojnosť Božej Matky je vo svojom druhu nekonečná a že je nemožné obyčajnému tvorovi vystúpiť vyššie než ty; sám Boh, hovorí svätý Bernard, by nemohol vytvoriť dokonalejšiu bytosť.

Verím, že ťa Boh obohatil v najvyššom stupni všetkými milosťami a všetkými vznešenými a zvláštnymi darmi, ktoré udelil všetkým tvorom dohromady. Verím, že tvoja krása, ako to Pán zjavil svätej Brigite, prevyšuje krásu všetkých ľudí a všetkých anjelov.

Verím, že si bola pannou pred pôrodom, pri pôrode i po pôrode. Verím so svätým Albertom Veľkým, že si bola prvá - bez toho, aby ti ktosi poradil a bez toho, aby si niekedy našla nejaký príklad - ktorá si obetovala Bohu svoje panenstvo a tak si mu darovala všetky panny, ktoré ťa napodobnili. Verím, že si ich práporom; verím, že skrze teba zostal tvoj prečistý snúbenec svätý Jozef panicom a že si bola odhodlaná skôr sa zriecť aj dôstojnosti Božej Matky než stratiť panenstvo. Verím, ako bolo zjavené svätej Mechtilde, že aj keď si bola zahrnutá toľkými milosťami, napriek tomu si bola taká pokorná, že si sebe nedávala pred nikým prednosť. Mám rovnako za isté, ako si to povedala svätej Alžbete, benediktínke, že si sa považovala za najnižšiu z tvorov a za nehodnú Božej milosti.   

Verím, ó moja Matka, podľa zjavenia, ktoré si o tom ukázala svätej Brigite, že si si zaslúžila božské materstvo tým, pretože si sa domnievala a vyznávala, že nie si ničím a že nič nemáš zo seba.

Verím, že plameň, ktorým si bola uchvátená pre Boha, bol taký mocný, že celá žiara serafínov, v porovnaní s týmto ohňom, sa podobal chladnému vánku. 

Verím, že ty jediná si celkom dokonale splnila prikázanie "Diliges Dominum" - "Budeš milovať Pána". Verím, že od prvého okamihu tvojho bytia bola tvoja láska k Bohu väčšia než láska všetkých ľudí a všetkých anjelov a že blažení serafíni mohli zostúpiť do tvojho srdca, aby sa tam naučili, ako milovať Boha.

Verím, že tvoja láska k blížnemu bola taká veľká, že nikdy nebude bytosť, ktorá by mohla toľko milovať. Verím, že keby sa spojila láska, ktorú majú všetky matky k svojim deťom, všetci snúbenci k svojim snúbeniciam, všetci svätí k tým, ktorí ich uctievajú, že by sa táto láska vôbec nevyrovnala tej, ktorú chováš k jedinej duši; a verím, že láska všetkých matiek k ich deťom je len tieňom tej lásky, ktorou miluješ jedného z nás.

Verím, ako hovorí svätý Bonaventúra, že súcit, ktorý si mala s nešťastnými, keď si pobývala na zemi, je teraz, keď kraľuješ na nebi, o toľko väčší čo do veľkosti, ako je slnko väčšie než mesiac čo do veľkosti a jasu. Ba dokonca ako sú len slnečným svetlom osvetľované telesá, tak len skrze teba sme účastní Božieho milosrdenstva; rovnako verím so svätým Bonaventúrou, že ťa urážajú nielen tí, ktorí hrešia proti tebe, ale aj tí, ktorí sa k tebe vôbec neutiekajú. 

Verím so svätým Hilariom, že tvoji oddaní služobníci nemôžu nikdy zahynúť, aj keď boli predtým akokoľvek veľkými hriešnikmi. Verím so svätým Bonaventúrou, že kto ťa vôbec nectí, zomrie vo svojom hriechu; a že ten, kto ťa počas svojho života vôbec nevzýva, nepríde do nebeského kráľovstva. Verím so svätým Efrémom, že zbožná úcta k tebe je sprievodným listom spásy: charta libertatis.

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top